Aleo Token Economics — Romanian

Slavik Gutman-Nagasaki
7 min readFeb 28, 2022

--

În acest blog aș dori să traduc articolul oficial care explică Aleo Token Economics . Link

Contrar credinței populare, inovația principală a protocolului Bitcoin nu a fost criptografia avansată, ci aplicarea revoluționară a teoriei economice la sistemele distribuite. Stimulentele economice pe care le-a folosit pentru a-și alinia „minerii” în obținerea consensului au creat o mașinărie elegantă și simplă pentru securitatea rețelei pe care nici un protocol anterior nu o atinsese. În mod similar, tokenonomia Aleo este concepută pentru a alinia stimulentele tuturor părților interesate din sistemul nostru într-un mod cât mai simplu posibil în serviciul rețelei Aleo.

Adăugător, dorim să ne asigurăm că sistemul nostru atinge următoarele proprietăți:

  1. Tokenul nativ al rețelei reprezintă o valoare semnificativă
  2. Sistemul stimulează actorii din rețea să contribuie la securitatea acesteia
  3. Stimulentele nu încurajează din neatenție comportamentul necinstit sau rău intenționat
  4. Promovează dezvoltarea și utilizarea unui ecosistem de aplicații utile
  5. Încurajează descentralizarea, astfel încât niciun partid nu poate controla întregul sistem

Având în vedere aceste principii, prezentăm mai jos cadrul economic al Aleo. Invităm orice feedback atent, în conformitate cu principiile prezentate mai sus. Vă rugăm să atrageți atenția că, deși ne angajăm față de acest cadru general (care a fost deliberat îndelung), ne rezervăm dreptul ca o echipă de a face modificările necesare pe măsură ce ne repetăm ​​către rețeaua principală.

Prezentare generală tokenonomia Aleo

În primul rând, care este unitatea de cont nativă în rețeaua Aleo? Dublam aceste credite Aleo. Aceste credite sunt folosite pentru a plăti comisioane de tranzacție (asemănătoare cu Bitcoin) și se anticipează a fi moneda preferată a „demonstratorilor” pe care ne așteptăm să îi rulăm ca furnizori L2 în partea de sus a rețelei (mai multe despre asta mai târziu).

Similar creditelor AWS care sunt schimbate pentru servicii cloud, Aleo credits permit accesul la o resursă de calcul cheie a următoarei generații: calculul zero cunoștinței. Aceasta este definită ca orice calcul în interiorul snarkVM, care utilizează în mod inerent criptografia cu zero-cunoștințe pentru a oferi aplicații complet private și performante. Criptografia cu zero-cunoștințe folosește dovezi, care descriu și atestă un rezultat al unui program reprezentat ca un „circuit”. Circuitele în sine sunt sub-denumite în „porți”, așa că un Aleo credit reprezintă costul calculării unei părți fracționale a unei dovezi de zero-cunoștințe . Deoarece mineritul în Proof-of-Succinct Work (algoritmul nostru de consens) se dovedește, Aleo credits sunt o modalitate naturală prin care piața a prețui valoarea unei dovezi cu zero-cunoștințe pentru un program arbitrar. Prin urmare, prețul acelui activ ar trebui să reprezinte aproximativ cererea de calcul cu zero-cunoștințe în ansamblu.

Mainingul PoSW este un caz special al unei aplicații în cadrul modelului mai larg de programare Aleo. O diferență critică între Aleo și alte rețele, cum ar fi Ethereum, este că taxele pe rețeaua Aleo sunt calculabile în prealabil. Pe Aleo, nu există un concept de „gaz”, ceea ce face ca programele să fie imprevizibil de scumpe pentru a rula pe Ethereum. În timp ce în Aleo, toată lumea știe dinainte exact de câte credite Aleo vor fi necesare pentru a rula un anumit program.

Având în vedere numărul de aplicații potențiale pentru această tehnologie, ne așteptăm ca calculul cu cunoștințe zero să fie o resursă de calcul critic (similar cu lățimea de bandă, stocarea etc.) pentru următoarea generație de rețele descentralizate, scalabile. La lansare, creditele Aleo vor fi distribuite între susținătorii timpurii, constructori și membrii comunității, precum și o fundație sau altă entitate care va oferi granturi și va asigura dezvoltarea continuă a rețelei. De la geneză, noi credite vor fi bătute și distribuite mainerilor din rețeaua noastră prin recompensa de bloc. Tabelul 1 (mai jos) rezumă detaliile modelului economic general (notă: timpii actuali de bloc sunt aproximativ 20 de secunde).

Inflație și Mining Recompense

Pe lângă oferta inițială de tokenuri care va fi împărțită între echipa Aleo, susținătorii timpurii și membrii comunității, va exista și o parte rezervată pentru o distribuție mai largă la un moment dat după lansarea rețelei noastre principale. Scopul acestei distribuții mai largi va fi descentralizarea în continuare a controlului și creșterea calității comunității open source, toate respectând legile și reglementările aplicabile.

Programul de inflație al Aleo favorizează primii adoptatori ai rețelei. Acest lucru va ajuta să ne asigurăm că atingem un grad ridicat de securitate pentru rețea mai devreme decât mai târziu. Pentru a realiza acest lucru, am stabilit o rată a inflației relativ mai mare la început, care apoi se micșoreaza de două ori în primul deceniu. După anul nouă, o finală micșorare va avea ca rezultat o emisie de coadă de 12,5 credite Aleo pe bloc vor fi acordate simultan pentru a asigura securitatea rețelei, precum și stabilitatea economiei pe care o va susține.

Tabelul 2 de mai jos prezintă curba inflației pentru Aleo pentru primii 15 ani.

De ce o emisie de coadă? Două motive.

În primul rând, o emisie de coadă asigură că va exista întotdeauna o sursă de încredere de venit pentru mineri care efectuează munca esențială de securizare a protocolului. Minerii (dacă se presupune că sunt raționali din punct de vedere economic) vor funcționa numai dacă veniturile care trebuie obținute sunt mai mari decât costurile care trebuie suportate. Implicația este că, fără o emisie de coadă, minerii vor produce blocuri doar rar și imprevizibil; de exemplu, blocurile vor fi extrase numai atunci când suma cumulativă a taxelor de tranzacție este suficient de mare pentru a acoperi costurile de extragere a unui singur bloc. Emisia de coadă asigură că va exista întotdeauna o sursă de încredere de venit pentru mineri care efectuează munca esențială de securizare a protocolului și, la rândul lor, că minerii vor participa într-un mod robust la securizarea rețelei.

Al doilea motiv este că o rată a inflației scăzută și previzibilă este sănătoasă pentru o economie. Dacă un activ este pur deflaționist, atunci proprietarii acelui activ sunt stimulați să-l dețină mai degrabă decât să-l cheltuiască. Deși este potențial de dorit pentru un depozit de valoare pur, nu este practic pentru un mediu de schimb care deblochează un caz de utilizare real. La urma urmei, scopul token-urilor este de a permite oamenilor să interacționeze cu aplicațiile din rețeaua Aleo. Dacă oamenii sunt stimulați să dețină (mai degrabă decât să cheltuiască) acele credite, cererea pentru acele aplicații scade și, prin definiție, valoarea creditelor care oferă acces la acest ecosistem scade, de asemenea.

Distribuție și Descentralizare

În timp, pemăsură ce se bate noi credite, distribuția se va schimba. Tabelul 3 (de mai jos) descrie distribuția creditelor Aleo presupunând recompensele bloc prezentate mai sus. Aveți grijă că acest grafic ține cont doar de inflație și nu ține cont de cazul în care oricare dintre deținătorii inițiali își vinde jetoanele. Ca rezultat, distribuția reală a token-urilor va fi probabil mai largă decât reprezentarea simplă de mai jos.

Tabelul 3: Distribuția creditelor Aleo

Un punct forte important al Aleo care utilizează o variantă de dovadă a muncii în loc de mecanisme alternative de consens, cum ar fi dovada de miză, este că, în special în fazele incipiente ale rețelei, token-urile vor fi distribuite mai pe scară largă. Controlul va fi descentralizat din prima zi, iar rețeaua Aleo va supraviețui cu sau fără echipa de bază Aleo. Aceasta este ruta „încercată și adevărată” pe care alte blockchain-uri au folosit-o pentru a scala, asigurând în același timp securitatea rețelei.

De asemenea, este important să rețineți că modelul nostru are o modificare ușoară, dar importantă, față de modelele tradiționale cu dovezi de lucru. Lucrul de dovezire a succintei este un exemplu a ceea ce putem numi un sistem de dovezi de lucru(proof-of-*necessary-*work), în care dovada generată este de fapt un calcul util, spre deosebire de un puzzle aleatoriu care există numai în scopul determinării mineri câștigători. Astfel, consumul marginal de energie al activității miniere în acest cadru este semnificativ limitat deoarece munca depusă este necesară pentru validarea schimbărilor de stare — chiar și într-un sistem care nu avea deloc blockchain, ar trebui făcută oricum. Vom publica în curând o altă postare care discută mai detaliat conceptul de muncă necesară.

Sumar

Scopul nostru la Aleo este să creăm o rețea descentralizată, open-source, care să ofere suport pentru construirea, implementarea și rularea aplicațiilor private pe web. Credem că natura deschisă, descentralizată a acestei fundații va oferi un stimulent mult mai puternic de a participa. Și la fel cum modelul economic al Bitcoin a fost esențial pentru succesul său, o economie stabilă de token cu prețuri predictibile oferă suportul perfect pentru a permite următoarea generație de calcul bazată pe criptografie cu zero-cunoștințe.

Aleo blog Oficial: https://www.aleo.org/blog

Aleo Website: https://www.aleo.org/

Aleo Discord: https://discord.gg/aleohq

--

--