Descoperă Aleo

Slavik Gutman-Nagasaki
5 min readFeb 28, 2022

În acest blog aș dori să traduc articolul oficial care explică ce este Aleo. Link

Aleo construiește o experiență de utilizator pe web, care este atât de adevărat personală, cât și adevărat privată.‍
În următorul deceniu, serviciile web vor fi peste tot, locuind în mai multe locuri decât doar browserul dvs. și vor atrage fiecare detaliu intim al vieții noastre personale. Viața noastră privată a devenit publică și, pe măsură ce serviciile web evoluează pentru a deveni mai personale, pentru a trăi peste tot, trebuie să regândim modul în care ne controlăm datele personale.

Astăzi, nu există date web private.
Dacă datele locuiesc online, cineva le deține. Web-ul oferă servicii gratuite în schimbul datelor personale. Acest model de afaceri este învechit și pune utilizatorii în contradicție cu serviciile web. Utilizatorii trebuie să predea datele personale în schimbul unor servicii care vor interacționa între ei zi de zi. Furnizorii de servicii trebuie să gestioneze datele sensibile care le riscă afacerea dacă sunt stocate, procesate sau dezvăluite în mod necorespunzător. Acest lucru este problematic și nu ar trebui să fie.

Mâine, web-ul va deveni privat by default.
În ultimul deceniu, noile tehnologii pentru protejarea datelor au devenit practice. Pentru prima dată, utilizatorii au optinuni de alegere. Ei nu sunt constrânși să renunțe la controlul asupra datelor lor, iar încălcarea datelor nu mai trebuie să fie plătit un preț inevitabil. Și pentru prima dată, serviciile web pot folosi tehnologii de păstrare a confidențialității pentru a proteja utilizatorii, extinzând în același timp posibilitățile experienței lor web.

Tehnologiile de păstrare a confidențialității vor schimba modul în care vedem și folosim datele noastre.
În loc să renunțe la controlul asupra datelor dvs. personale, serviciile web vor argumenta cu privire la acestea fără să le vadă efectiv. Serviciile web nu vor mai avea nevoie să stocheze date sensibile și își vor externaliza munca înapoi către utilizator. În acest mod, nici utilizatorul și nici furnizorul de servicii nu vor ști mai multe decât ar trebui, iar controlul asupra datelor cu caracter personal va rămâne în sarcina utilizatorului. Această abordare schimba atât garanțiile de confidențialitate pe care serviciile le oferă, cât și modul în care utilizatorii își furnizeaza datele. Această paradigmă va schimba fundamental modul în care funcționează web-ul în moduri pe care nu le-am văzut încă.

Devenirea zero-cunostinței.

Spre deosebire de tehnologiile web de astăzi, criptografia fără cunoștințe prezintă o bază pentru web care este sigură, conformă și corectă. Noile standarde web construite pe această tehnologie oferă utilizatorilor posibilitatea de a alege impactul încălcării datelor.

În primul rând, zero-cunoștințe face serviciile web securizate.
De exemplu, în loc de a risca să își piardă parola, utilizatorii pot acum să-și trimită parola pe dispozitiv, fără a fi nevoiți să-și trimită parola la vreun serviciu web. Acest lucru nu numai că păstrează datele utilizatorilor pe dispozitiv, dar reduce cheltuielile generale pentru controlul accesului și ușurează responsabilitatea legală pe care serviciile web trebuie să o poarte astăzi.

În al doilea rând, zero-cunoștințe face serviciile web compatibile.
De exemplu, casele de brokeraj de astăzi nu numai că învață istoricul complet al tranzacțiilor unui utilizator, ci învață și când un utilizator efectuează o tranzacție. Accesul la aceste date permite brokeriilor să vândă informații valoroase către terți, să aleagă să refuze serviciul unor anumiți utilizatori și chiar să își administreze propriii utilizatori în schimb. Aceasta este o problemă serioasă și nerezolvată. Utilizatorii nu trebuie să spere că brokerajul lor se comportă cinstit, iar autoritățile de reglementare ar trebui să aibă dovezi că brokerajele respectă standardele lor.

În al treilea rând, zero-cunoștințe face serviciile web echitabile.
Serviciile web nu ar trebui să dețină datele utilizatorilor pentru a oferi o experiență valoroasă. Utilizatorii ar trebui să poată interacționa cu serviciile web nevăzători de informațiile lor personale. De exemplu, dacă o agenție de brokeraj nu poate afla datele utilizatorilor săi, nu poate viza niciun utilizator — fie să le refuze serviciul sau să le ofere un preț nedrept. Alegerea de a preda datele ar trebui să fie una pe care utilizatorii trebuie să o facă.

Acesta este doar un gust din ceea ce construiește Aleo.

Următorul pas pentru web developers.

Aleo definește un nou standard pentru web. Este nevoie de o abordare radical nouă a securității, confidențialității și proprietății datelor. Utilizatorii nu mai trebuie să sacrifice informații pe care nu le pot recupera niciodată, iar serviciile web nu mai trebuie să riscă să compromită datele utilizatorilor lor.

Astăzi, lansăm Developer Preview II.
Pentru a scrie aplicații private pe Aleo în mod intuitiv și ușor, o fost construit Leo, primul limbaj de programare pentru aplicații verificate oficial, zero-cunoștințe. Leo se asigură că datele utilizatorilor sunt private în mod implicit și rulează fără probleme pe web.

Pentru a face mai ușor pentru web developers să încerce Leo, lansăm un playground pentru Leo.

Leo Playground

Dezvoltatorii web își publică lucrările în Aleo Package Manager (PM), un registru care găzduiește și partajează liber codul utilizat în mod obișnuit. Cu Aleo PM, dezvoltatorii pot importa rapid pachete pentru a asambla o nouă aplicație web. Astăzi, lansăm o nouă funcție Teams pentru a permite dezvoltatorilor să lucreze împreună.

Aleo PM Echipe

Credem că această caracteristică va face mai ușor pentru dezvoltatori să colaboreze la pachete complexe, cum ar fi SHA256 sau AES, și să își publice cu ușurință munca pentru ca alții să le poată utiliza. De asemenea, am introdus noi funcții de securitate pentru a face mai ușor să atragem atenția asupra noilor remedieri de erori pentru toate pachetele din aval.

Pentru ca dezvoltatorii să înceapă mai ușor, am integrat Aleo PM în Aleo Studio, primul IDE pentru aplicații web private.
Cu Aleo Studio, developerii pot acum să caute și să importe rapid pachete noi pentru a le utiliza în aplicația lor.

Cînd e gata de implementare, rețeaua Aleo găzduiește aplicația cu timp de funcționare 100% și confidențialitate completă. Rețeaua noastră le permite dezvoltatorilor să dea bootstrap și să implementeze fără probleme aplicații fără cunoștințe fără în criptografie.

Pe măsură ce tot mai mulți oameni vin să folosească web-ul în viața lor zi de zi, aplicațiile vor necesita mai multă securitate, conformitate și corectitudine. Dorim ca web developerii să creeze aplicații bazate pe Aleo și să facă aplicații private standard în viața fiecărui utilizator.

Acesta este doar începutul următorului capitol pentru web.

Pentru a începe, abonați-vă pentru a vă alătura Developer Preview II.

Aleo blog Oficial: https://www.aleo.org/blog

Aleo Website: https://www.aleo.org/

Aleo Discord: https://discord.gg/aleohq

--

--